November -08

Idag är det återigen en regnig dag. Men solen lyser fram så dagen är förlåten och jag är på gott humör.

På lördag börjar november månad. Månaden har inte ens börjat, men redan börjar nöjeskalendern bli aktiv. Nästa vecka tänker jag ännu ta det lugnt, fastän DaTe (ÅA:s datateknologer) ordnar en sitz tillsammans med ÅA:s andra IT-studerande samt Turun Yliopisto:s data- och IT-studeranden. På måndagen veckan därefter(2:a veckan i november), ordnas en exkursion med åboteknologerna till ett ställe lite utanför åbo. Vad målet med resan är vete tusan, men de kommer förmodligen avslutas med en sitz (som kanske slutar lite lyckligare än hesa-sitzen *host host*).

Fredagen den 14.11 är ÅSL påväg till Lusse för att göra reklam för ÅA samt sina respektive studielinjer. Om inte annat, så försöka få med så mycket folk som möjligt till abiturientsitzen som hålls i samband med Åbobesöket för lyceisterna. Själv funderar jag starkt på att följa med på lussebesöket, dels för att träffa kompisar på åland, dels för att jag inte varit till åland sen augusti. Men jag har inte bestämt mig helt ännu.

Fredagen den 21.10 är det avskedssitz på kupolen, hesa-ålänningarnas lokal som dom måste lämna efter många års trogen tjänst. Återigen hoppas jag att jag inte måste ta tåget hem igen, ty det blir dyrt. Allt sitzande kostar ju faktiskt en del.

Fredagen den 28.11 ordnar ÅSL "Glöggrundan". Vad det handlar om vet jag inte ännu, men det låter lovande i vilket fall.

Sen så ordnar KK och DaTe en del till evenemang gissar jag, men dom brukar dock inte informera lika långt i förtid. Så november kommer bli kul.


Jag undrar hur satan jag lyckats få FÅGELSKIT på min datorskärm och min gitarr, trots att de står mer än 1 m ifrån fönstret (sidledes ännu till), som varit öppet ca 5 cm! Ödets ironi á la toaletthumornivå .

Chill

-Björn

Quickie

Ny vecka, ny period. Till skillnad från i lusse så har dom nya kurserna börjat, men jag har fortfarande tent på fredag. Nåja, den är väl snart överstökad. En hel månad till nästa "tentperiod". Känns härligt långt borta. Speciellt med tanke på att jag bara har 3 kurser, som är relativt lätta (enligt mig då).

Helgen har varit usel. Regnvädret har hållit mig inomhus i min stackars kvava etta under hela söndagen. Slött något förskräckligt. Imorron kommer morsan till åbo och leverar min nya laptop (och lite billig taxfree-sprit från sverigeresan förstås). Nu har jag dock fått en molande huvudvärk som verkligen tar bort all lust att skriva. Har inte haft huvudvärk på typ 2 år.

That's life, I suppose.

-Björn

Behövs ej läsas

Jag är sur. Sur för att Åbo Akademi tvingar mig att veta hur man räknar ut masscentrum för halvcirklar, trots att jag skall bli datoringenjör. Jag pratar då förstås om att jag ogillar de obligatoriska fysikkurserna. Matematiken kan jag förstå, men varför fysik? Jag bad inte om att få lära mig skillnaden mellan impulser och impulsmoment (dom har ingen koppling vad jag förstår?). Tent i fysik nästa vecka är förmodligen det som gör mig stressad och på dåligt humör. Därför är jag sur. Var tvungen att skriva av mig lite. Oturligt nog kan man inte klappa bloggar på axeln, det skulle behövas.

Inga kul fester är det på gång heller. Förutom maskerader, men dom är jag inte mycket för.

Vad som dock får mig på bättre humör är att min kära mor är på väg till stockholm imorron för att hämta en ny bärbar dator till mig. Hon tog med sig några släktingar som dom får sig en liten sightseeingrunda på samma gång. För att fortsätta tjata om datorn, så har jag vart ute efter en sådan i snart 3 måndader så det var fan på tiden att den kom till sverige. Datorn i fråga är en Asus EEE 1000H, vilket är en netbook eller en ultraportabel dator, vilket är en dator kring 1-1,5kg 7-10" skärm och kostar kring 200-400€ för dom av er som bott under stockar sista halvåret. Kort sagt är det en jäävligt liten och billig dator. Vilket gör den praktisk att ta med sig överallt. Speciellt med tanke på att batteriet håller i 5(!) timmar.

Det här inlägget har lite av en average-guy/inget sammanhang-känsla av sig. Åtminstone i förhållande till mina föregående inlägg (tycker jag själv förstås). Nåja, man kan inte lyckas jämt. Bara en uppdatering för sakens skull.

Breathe sometimes

-Björn

Kaninmat

Då var det dags för ett nytt inlägg igen. Känns som jag fuskat med det under förra veckan. Men jag måste säga att helgen verkligen känts stressande. Fysiken börjar pressa på ordentligt med inlämningsuppgifter varje vecka och tent om 2 veckor. Den stressande biten har då vart frustrationen över att inte komma på hur man ska lösa varje uppgift. Nåja, det är väl bra att man får fötterna på jorden ibland och inser att man inte kan klara allt.

För att tala om trevligare saker så lade jag upp en ny livsregel i söndags. Jag fick den när jag funderade på vad jag skulle handla till middag. När jag gått omkring i affären och funderat i ca 10 min, kom jag på att det vore gott med lite falafelbullar. Vid det ögonblicket insåg jag, senaste månaden har jag ungefär en gång i veckan ätit dylikt vegetariskt. Så då bestämde jag mig för att det ska få bli en livsregel:

 Efter bästa förmåga skall jag försöka att äta vegetariskt minst 1 gång i veckan!

Jag vet inte hur bra jag klarar av att äta oftare än det. För det första eftersom jag är orolig med att inte få mig tillräckligt protein. Sojaprodukter är faktiskt inte så billiga, åtminstone har jag inte hittat nånstans där det går att få billigt. Nötter kan jag inte äta pga att jag har en väldigt mild allergi mot vissa typer av nötter. Dessutom skulle jag inte orka äta ett halvt kilo nötter om dagen (om man räknar att nötter har lika mycket protein som kött, det skiljer inte mycket). Kanske jag blir tvungen att expandera mina kulinariska kunskaper kring ägget. För det andra så klarar jag inte av att äta "bara" sallad och grönsaksröror. Jag måste ha någon variation, exempelvis falafelbullar, sojakorv eller dylikt som ett tillägg på tallriken.

Fördelen med detta är att man känner sig bättre inombords. Framförallt är det väl pga att om jag en mer varierad kost, så kommer jag att få i mig fler vitaminer och näringsämnen som behövs för mitt välbefinnande. En annan viktig del är också att om man minskar på köttkonsumtionen så hjälper man till att spara på miljön. Boskapsuppfödning är en stor del av koldioxidutsläppen i dagens samhälle. Sen finns det också en etisk aspekt med att inte äta kött, men den delen får någon annan diskutera, då min subjktiva åsikt inte rankar den så högt. I vilket fall så sover man bättre på natten.

Jag ska försöka komma med nya inlägg åtminstone 3ggr i veckan. Men sen är det ju alltid nåt som kan krocka. Anyways:

Peace

-Björn

Det regnar

Det regnar. När jag vaknade och cyklade till föreläsningssalen genom kolmörkret kl 07.30 i morse så regnade det. Under min 15 minuters cykeltur hem så regnade det. Men halvvägs hemma insåg jag: Jag har huvan nere och blir blötare än en fisk. Men det gör inget, för jag är på gott humör idag!

I morse skrev jag min första tent på Åbo Akademi. I princip var det som ett vanligt prov, men stressen, rädslan för det okända som skall komma har gnagat i bakhuvudet i två veckor nu, är borta! Jag har två tenter nästa följande veckor, 14 inlämnigsupggifter till nästa vecka, vädret är uselt, men jag är ändå glad. Vanligtvis påverkas mitt humör ganska kraftigt av vädret har jag märkt. Höstar och vintrar brukar vara på snudd till depressionstider, men trots detta så är detta en härlig dag trots ösregnet därute. Det är så man får lust att skriva.

Om jag t.ex. skulle diskutera min syn på svenskan i Åbo. Svenskakunskaperna för genomsnittsåbo-bon, är ganska usla. Dom flesta finlandssvenskar behärskar båda språken på snudd till flytande, men som ålänning där dom praktiskt taget gör häxbränningar med finsktalande, så är mina kunskaper åt det sämre hållet (förhållandevis då förstås). Fördelen med detta är då exempelvis följande grej jag erfor igår:

En grupp ungdomar från diners club står och gör reklam för att folk skall skriva på ett kreditkort gratis för ett år. Som siig bör är dessa typer av människor ganska påträngande och missar inte en mus som försöker smyga på tå närmare än 10m från deras försäljningsbord. Då dessa hade placerat sig så strategiskt som 5m framför ingången till en studentrestaurang, så lyckades dom greppa tag i en ansenlig mängd folk. Såklart var jag en av offrena, så utspelades följande:

Reklamsnubbe: Terve terve, onko sinulla diners-club etukortti?
Jag: Pratar du svenska?
Snubben: ...
Snubben: No, no no, have a nice day!

Jag desarmerade honom snabbt, snyggt och artigt.

Daniel kunde använda samma taktik när Jehovas Vittnen knackade på hos honom för en tid sedan. De skulle skicka nån som kunde svenska som han skulle få förklara för,varför han inte var troende. Dom har inte hört av sig sedan dess. Själv har jag aldrig fått problem med sådant folk. Påminn mig om att diskutera min ateistiska syn på livet nån gång.

Nu tänker jag käka choklad och glo på film. Life rules.

Softa

-Björn

Inspiration...

Inspiration. Ja vart har  inspirationen tagit vägen? I helgen så kände jag för att skriva hur mycket som helst om vad som helst. Den här veckan är den tvärtom. Samvetet som spökar och tenter som lurar bakom hörnet kan ha något att göra med denna inspirationslåga som plötsligt kvävts. Jag tror att jag har ett slags yin och yang inom mig, i form av en naturvetenskapligt väsen kontra ett konstnärligt. Ibland så känner jag bara för att sitta och spela gitarr hela kvällar. Senaste kvällarna så har det stackars instrumentet dock få stå ensamt och istället har matematiken dominerat min kvällsliga världsbild. Det ger mig lite av en känsla av att ha en splittrad karaktär.

Lustigt nog, under den stund som jag suttit här och funderat på hur jag ska formulera inlägget samt plitat ner det i textform, så börjar inspirationen försiktigt flöda fram ut i fingertopparna. Dock så har jag ingen ork för att börja skriva en mindre uppsats igen, även om hjärnan skulle känna för det. Jag vet inte heller hur många som skulle orka läsa igenom ett inlägg i kaliber av mitt första. I vilket fall så vinner magen över hjärnan så därför får inlägget ta slut här.

Chill

-Björn

Ingenting

-Vad har du gjort i helgen då?
-Ingenting

Alla har väl fått det svaret nån gång. Det är egentligen ett märkligt svar men ändå används det ofta. Egentligen innebär det väl att man inte gjort något som man tycker att någon skulle vilja höra om. Vilket ju på sätt och vis är synd. Man går ju miste om ett diskussionstillfälle.

Exempelvis när man gick i lågstadiet. Under sommaren kanske man spenderade tid med sin familj, gick till stranden och badade, träffade kompisar och rent allmänt njöt av sommarlovet. Sedan började skolan åter och det var dags för den obligatoriska frågan "Vad har du gjort under sommaren då?". Om man själv får svara först kanske man lite försiktigt säger att man badat och träffat kompisar. Om kompisen bredvid svarar först och berättar hur hans familj var till Indien där dom badade med elefanter och klappade apor, solade, samt vandrade i exotiska skogar; så är chansen stor att när frågan kom till sig själv så svarade man "ingenting". Fast man haft ett jättekul sommarlov så blev det ändå "ingenting" i förhållande till kompisen, som gjort "allting" under sommaren. Men som Einstein kom fram till: allting är ju relativt.

Fastän helgen varit avkopplande och jag läst en intresant bok och sett några jäkligt bra filmer, så är chansen ändå stor att på frågan "Vad har du gjort i helgen då?" så svarar jag "ingenting".

Relax.

-Björn

Inträdet i bloggosfären...

Jaha.

Då skapade jag en blogg då. Efter att lite löst ha funderat på det i ungefär ett år, så blev det äntligen slag i saken. Jag har bollat lite med tanken förut, fram och tillbaka: ska man skaffa eller inte? Har jag nånting att skriva om? Finns det nånting tillräckligt intressant i mitt liv som nån annan kanske skulle vilja läsa om?

Egentligen fick jag svaret för en vecka sen (Nu kan jag t.o.m.inleda min blogg med en liten historia =) ) :

Historien började på torsdagseftermiddagen. TFIF (Teknologiska Föreningen i Finland) hade bestämt sig för att skicka en bunt Åboteknologer till Helsingfors för att festa med Hesateknologerna. Själv hade jag såklart anmält mig, tillsammans med ca 50 st andra från åbo. Bussen avgick lite över 3 från Åbo och stämningen var på topp bland de finklädda teknologerna. För att göra resan lite kortare hade vår käre resledare bestämt att vi skulle göra ett pit-stop vid Alko förrän vi lämnade Åbo.

Resan varade i ca 2-3 timmar (vem håller koll på tiden?), varefter vi anlände till Klubb Orfeus i Helsingfors. Inne på Orfeus träffade vi äntligen hesateknologerna, jag träffade på Robin som gått i samma klass som mig igenom hela Lusse. TFIF bjöd på förfriskningar i form av dryck och snacks och höll sedan en presentation om vad dom står för (vilket jag inte tänker tråka ut mina kära läsare med). Nåväl. Efter Orfeus skeppades hela teknologskaran vidare till TF(hesateknologernas klubblokal) för att umgås i form av en Sitz (en fest med mat dryck och snapsvisor). Vid detta lag började alkoholen verka ordentligt (klockan var kring 8-9?). Jag minns att vi sjöng och hade trevligt som man annars gör på sitzar, åt mat och umgicks. Precis före maträtten träffade jag och Robin dock på en före-detta ålänning som insisterade på att vi ålänningar skulle shotta tilsammans. Efter det blir mitt minne lite (okej, väldigt) luddigt. Jag minns att alla ålänningar fick leda en snapsvisa tillsammans och att vi fick huvudrätt. Kort därefter vaknade jag upp hemma hos Robin i hans lägenhet.

Bussen gick tillbaka 2 på natten, men jag var kvar i Otnäs, Helsingfors kl 07.30 på morgonen. Efter en väldigt motsträvig frukost fick jag en rundtur av Otnäs samt Tekniska Högskolan som finns där. Robin insisterade på att visa hur hans lektioner såg ut så jag fick t.o.m. uppleva 5 min av en mattelektion tillsammans med några hesateknologer. Robin har väldigt trevliga klasskamrater. Alla jag träffade flinade stort när han presenterade mig. Jag måste ha gjort ett gott intryck med min åländska accent och snygga klädsel (jag gick fortfarande omkring i kavaj). Några resetips senare satt jag på bussen på väg mot centrum av helsingfors, färdmål: tågstationen. Klockan 12:05 satt jag på tåget på väg hem till Åbo.

Det var egentligen på tåget som jag började fundera på saker och ting. Krapulan hade säkert ett finger med i spelet, men jag kände mig i vilket fall väldigt filosofisk och kom fram till att jag ska starta en blogg.

Efter lite påtryckningar från nadja (läs http://nadjaz.blogg.se ) så sitter jag nu här och skapar introduktionen till bloggen om mina tankar och mitt liv i åbo.

Jag ska försöka att inte skriva så många uppsatsliknade inlägg, men ibland så får jag bara en sån jäkla lust att skriva om något jag funderar på för tillfället (jag funderar på mycket!). Det kommer förmodligen mest bli tankar om livet, filosofi, småsaker större saker och kanske enstaka historier om jag tycker att den är tillräckligt intressant. Universitetslivet som jag precis påbörjat har visat sig mycket lovande, kunskapsmässigt förstås men framförallt livet däromkring.

Så om ni har något ni tycker eller vill diskutera, eller om ni bara läser den här bloggen: visa att ni finns!
Våga sätta en kommentar. Jag bryr mig inte om det bara är en smiley, kommentarer visar att jag har läsare och att ha någon som följer med och kommenterar regelbundet är någon som håller bloggen vid liv och samtidigt förgyller vardagen, om än bara en liiten gnutta.

Så läs och kommentera väldigt gärna!

-Björn

RSS 2.0