Hälsa och sånt

På sistone har ja läst många artiklar, diskussioner, forums o bloggar om träning och hälsa. Därför tänkte jag prata lite om min synpukt på det här. Hälsa är ju ett väldigt brett område så det är knepigt att komma på var man ska börja. Tro inte det här blir det enda inlägget om det här ämnet!

Jag kan ju exempelvis börja med några välkända myter om träning, som endel har hört andra inte.

1. Man kan punktförbränna fett

Det här är förmodligen den vanligaste myten och förmodligen den mest uttnyttjade också. Med uttnyttjade så slänger jag en sur blick mot TV-Shop och deras ab-deluxe apparater. Tänk efter. Hur många gånger har ni sett någon med platt mage men fettig runt lår/armar? Det funkar inte på det här sättet. Om man till exempel vill bli av med gäddhänget under armarna eller slippa av med nån extra bilring runt magen så får man minimal hjälp av att sitta o göra biceps-curls med hantlar eller göra situps dagarna i ända. Det som dessa ab-machines hjälper till är faktiskt att bygga ett sixpack, vilket ju är bra, men dom gör ju ingen nytta om det där tunna lagret fett täcker dom eller hur? För män så är det faktiskt så illa att om de vill ha ett synligt sexpack så måste de få ner sin totala fettprocent till 5-10% !! Detta räknas som det atletiska områden för fettprocent. Motsvarande för kvinnor är 12-18%, dock så lagrar kvinnor mer fett kring höfter och rumpa, medan män förlorar fettet kring magen till sist. Som jämförelsetal så är en normal "frisk" fettprocent för män kring 15-18% kvinnor 23-25%. Det finns olika metoder samt vågar(kan vara inexakta med flera procent) för att räkna ut fettprocenten. Effektivaste sättet är dock att ha någon erfaren att göra rätta mätningar samt använda rätt formel för att räkna ut det. Poängen är dock att för att förlora det där magfettet så är det bara rå fettförbränning som gäller. Ut och gå, springa, gör aerobics eller whatever!

2. Flera timmar på gymmet ger bättre resultat

Alla har väl säkert på ett eller annat sätt någonstans sett scenen där den klene killen sitter i hörnet av gymmet och jobbandes med hantlarna i nästan timtal, dag efter dag. Problemet är dock att han övertränar. Om man inte är vältränad så är chansen faktiskt större att man sliter ut musklerna i stället för att bygga upp dem om man inte låter dom vila. Personligen så bygger mitt eget träningsprogram på Stronglifts 5x5 , många av mina tankar hittar man också på den sidan. Programmet går ut på att man tränar 3 gånger i veckan, vilar minst 48h mellan varje träning. Det är faktiskt då du vilar som musklerna byggs upp, inte under själva träningsmomentet, då slits dom ner för att kunna förstärkas senare. Det här låter förstås som om man då kommer bli jättebiffig om man tränar och vilar mycket. Därmed kommer vi till nästa punkt (dom blir tydligen bara kortare)

3. Muskelstorlek är direkt korrelerat till styrka

Nope. Se på dom i världens starkaste man. Se sedan på dom i Mr. Olympia. Ser du någonsing såna som Mr. Olympia i styrketävlingar? Inte ofta. Faktum är att du kan vara stark utan att ha sjukt stora muskler och vice versa. Jag säger inte att styrka inte ger muskler! Om du ber dom "runda gubbarna" i världens starkaste man-tävlingarna att gå ner till sesådär 10% fett så kommer dom se väldigt muskulösa ut. Dock så hjälper extra fett att bygga muskler för styrka. Tillskotten dom olika typerna tar har också förstås en enorm skillnad på tillväxten. Det här är ett ganska komplext ämne så nu tänker ja snabbt ta en punkt till o sedan gå o lägga mig innan jag får veta att jag säger fel någonstans.

4. Kvinnor som styrketränar blir biffiga





Hon där är duktigt stark. De är fan inga lätt att knäböja 15 gånger med sin egen vikt på raka armar över huvudet. Ser hon biffig ut? Inte enligt min åsikt. Så här ligger det till. Män producerar 15-20 gånger mer testosteron än kvinnor. Kvinnor kan bli starka utan att behöva se biffiga ut, eftersom testosteronet påverkar muskelbyggnad samt musklernas utseende. Dom som ser biffiga ut gör det högst troligt på grund av alla tillskott de tar för att bygga muskler. T.ex. ökar mättat fett(ex. helmjölk) testosteronnivåerna, medan t.ex. sojamjölk är rikare på östrogen. En anledning till varför inte män dricker större mängder sojamjölk. Sällan som det är önskvärt med man-boobs. My point being - var inte rädda för att gå på gym, träna med vikter och framförallt styrketräna, man mår bättre, förbränner fett och vardagslivet känns lättare. Men ta som sagt och undivk att ha styrketräning och cardio(svenskt ord tack? ~aerobic,löpning,cykling etc.) på samma dag. Kroppen måste få återhämta sig för att kunna bli starkare och kunna jobba hårdare nästa gång - därmed också kunna förbränna fett bättre nästa gång.

Nu tänker jag gå o lägga mig. Imorron kommer jag jobba med fysiken hela dagen. Torsdag blir det kryssning och efter den så blir det mariehamn/hammarland hela helgen => inga fler inlägg den här veckan. Eventuellt på söndag kväll dock. Förmodligen inte om hälsa igen då. Såvida jag inte verkligen är på humör. Jag har inte ens hunnit börja diskutera övningar samt näringslära! Det här är ändå ämnen som jag kan som folk kan relatera till. Till skillnad från mina övriga universitetsstudier. Whatever.

-Björn

Religion och lite annat

Då har man fått arslet ur vagnen för att skriva ett nytt inlägg. Har varit lite upptagen på sistone med räkneövningar,styrelsemöten och dylikt. Jag tyckte att det kanske inte vore så jättespännande att skriva om. Anyways, i fredags var det abisitz som tidigare nämnts. Den kvällen var ganska lyckad, levde inte helt upp till mina förväntningar men lyckad iallafall. Har inte ork att börja gå igenom den i detalj.

Nån gång under natten på vägen hem från sitzen så tappade jag min plånbok. Jag märkte det först dagen efter då jag skulle klä på mig och byxorna kändes väldigt lätta. Första känslan var panik. Andra känslan var snarare lite deppighet. Det fanns väl kanske 30-40€ eller så, men det stora problemet var att bankkortet, 2 st id-kort(ena var körkortet), studiekortet, bibiliotekskort och några fler kort jag inte kommer på just nu. Jag spärrade bankkortet så snabbt jag kom på det (vilket dock inte var förrän 5 på eftermiddagen), men ingen hade hunnit göra några transaktioner enligt nätutdraget. Fastän jag hittar plånboken så kommer jag vara tvungen att beställa ett nytt. Jag har bestämt mig att förvänta mig få den tillbaka senast tisdag. Sedan dömer jag den borta för gott. Det kommer ju bli härjande med att spärra samt skaffa nya bibliotekskort o plussakort isåfall. Hmpf.

Den incidenten samt stress för att jag måste få räkneövningar gjorda i god tid den här veckan eftersom det är en kryssning som nalkas på torsdagen. Vi i styrelsen i DaTe, KK samt några finska föreningar får åka på kryssning, Sverige och tillbaka mellan torsdag morgon och fredag morgon. Planerade hoppa av i Långnäs på väg tillbaka från Sverige (ca 3.30 på natten dock). Tanken var att fira min 20-årsfödelsedag som inträffar tisdagen därefer (4.2) tillsammans med familjen, farsan var på väg till fasta åland i helgen så det passade utmärkt. Tillbaka till nuläget så har humöret varit ganska nere hela gårdagen(bakis?) och lite idag.

Vad som dock fick mej att börja dra på smilbanden igen, var när jag råkade läsa en artikel om ateism. För den som inte visste det så är jag en stolt ateist. Hursomhelst så länkades jag vidare till diverse youtube-videor, seriösa och mindre seriösa. Det som fick mig att nästan asgarva för en stund sedan, var när jag fick veta följande(fritt översatt):

Femte Moseboken: 21:18-21 - Gud kräver att vi tar livet av olydiga tonåringar

Allvarligt! Jag är förvånad över att det inte pågår stora massmord just nu på grund av detta. Det skulle fanimej få lite disciplin på skolorna (Sverige - jag tittar åt ert håll). Alla tar ju inte detta så seriöst förstås, men hur tolkar man detta om man är en kristen fundamentalist(=tar bibeln bokstavligen). Jag förstår ju att det finns människor som menar att man inte kan ta allt i bibeln seriöst, men vad ger en rätten att välja vilka delar man får tro på egentligen? Inte för mig att avgöra antar jag. Inget personligt mot er som möjligtvis är djupt kristna, jag bara var tvungen att få berätta att denna lilla rad förgyllde hela min kväll. Men vi är ju alla olika och det ska man respektera.

-Björn

P.S Tydligen enligt Femte Moseboken 22:13-21 så borde vi också ta livet av alla som inte är oskulder när de gifter sig. Ha!

Kontroll

Äntligen börjar jag få ordning på saker och ting. Ända sedan jag gjorde tidsplaneringen så känner jag hur självdisciplinen strömmar igenom mig. Idag har jag egentligen bara varit på kaffe o kaka på borgen för att fira Kemistklubbens 86:e födelsedag. För övrigt har jag haft ledigt. Trots detta har jag nu sedan jag kommit hem, i ungefär 3 och en halvtimme gjort studiearbete. En fjärdedel av veckans matematikuppgifter gjorda och uppsatsen till fredagen nästan klar. Detta gör ju underverk för att hålla min stressnivå i schack.

Vad som dock börjat skapa stress är de facto att de inspelade föreläsningarna i fysik inte ännu uppenbarat sig. Med tanke på att dom är 2 stycken á 90 minuter styck, så kan det bli problem att få dem inklämda. Sen så tillkommer ju också räkneövningarna som baserar sig på dessa föreläsningar. Dom blir ju oerhört svårare om man inte haft själva föreläsningarna och dom skall lämnas in nästa måndag. Vilket ju innebär att jag senast i helgen måste få dom gjorda. Slutsats, jag borde få föreläsningarna gjorda innan helgen.

Stressigt.

Vad som dock höjer stämningen är abisitzen på fredag. Funkissitzen som jag skulle laga mat för blev uppskjuten så jag kan ta hela fredagen i princip utan stress för den. För övrigt så pratade jag med helsingfors-robin och han skulle försöka ta sig till abisitzen förutsatt att han får lov av ÅSL. Nice.

Nu känner jag mig flitig, har gjort övningar uppsatser och fått in ett blogginlägg. Klockan är inte ens fyra heller! En dag som man fått saker uträttade.

-Björn

Busy busy busy...

Tidstjuvarna har varit framme. Men dock till skolarbetets fördel.

Igår var det lektion mellan 8 och 12. Sluta dagen tidigt tänkte jag. Not. Efter att vi slutat beslöt jag och två kompisar att ta o göra lite fysikäkneövningar till nästa vecka. Det är ju ändå bara 6 uppgifter. Första uppgiften gick på 20 minuter. Sedan fick vi 3 gjorda på 3 och en halv timme! Fy fan vilken tid det tog! Istället för att vara hemma kring 1 som planerat var jag hemma klockan halv sex. Hela dagen gick åt.

En liten incident som hände när jag skulle fara hem från kompisen: Cykeln var borta. Jag minns att jag ställde den lite på sidan av det enda lilla cykelstället som fanns på gården och låste den. När jag kom ut senare stod den inte där längre. Förvåning. Panik. Lugn igen. Har nån brutit upp låset? Kanske varit så fräck att han bara slängde upp den på ett flak och stack iväg? (mindes att nån snattade en julgran på åland med denna metod för x antal år sedan). Det bästa vi kunde göra var att leta. Några minuter senare hittade vi den ungefär 30m bort i ett hörn bredvid ett annat gammalt cykelskrälle. Stor suck av lättnad. Men sen kom förvåningen igen. Nån hade alltså flyttat min låsta cykel 30 m för att få rum med sin egen i det ändamålsenliga cykelstället? Nån som har revirproblem kanske? Nåväl...

Idag har det också vart fullt upp. Lektion mellan 10 och 16, styrelsemöte mellan 17 och 18.45 . Efter att jag lagat mat och ätit upp densamma var klockan 19.40 . Nu får jag ha ledigt. Nästan. Det ligger ännu ett motionspass på mitt inre schema för ikväll. Men tack vare de lediga fredagarna är det sedan helg...

För övrigt gick mötet bra, vi lyckades komma överens om att jag kan gå på ÅSL:s abisitz istället för att stå i köket på DaTe:s funkissitz som skall hållas samma datum och samma tid. Jag får laga/förbereda maten i förväg så blir alla rätt nöjda. Tema för funktionärssitzen blev bestämt till "Red Alert". För er som inte vet det så är det en serie krigsstrategispel som började under 90 talets andra hälft. Sovjet invaderar USA och blablabla. Slutsats: Hög geekfaktor. Underbart underhållande. Till abisitzen var det tydligen ca 30-35 lyceister påväg. Najs. Ca 10-15 fler än förra året. Förra året var det också ett jävla drag...

-Björn

One down...

Right, en uppgift mindre. En och en halv närmare bestämt. Det är egentligen halvan som får mig att skriva ett inlägg till. Ett gladare inlägg. Se upp för smileyn!!!

            =)

Så där ja, nu har vi ett trevligare inlägg. Saken är den att den "jobbiga" uppgiften jag hade att göra var en uppgift om tidsplanering. Efter att muttrande ha skrivit klart förra inlägget för ungefär en och en halv timme sedan satte jag igång med att kolla upp vilka otrevligheter jag hade framför mig. Det visade sig nämligen att jag missat en deadline den här veckan, som handlade just om att göra en tidsplanering. Så cynisk och sur satte jag igång med att lyssna på de inbandade föreläsningarna i dryga tio minuter samt läste igenom lite material. När det var klart satte jag igång med att fylla i ett tomt tidschema för nästa vecka. Föreläsningar, räkneövningar möten etc.

Färdig med den delen av uppgiften, med det ifyllda schemat framlagt på skärmen, så kan jag inte motstå att bara stirra på det i en minut.

Fy fan vad mycket fritid jag har egentligen!

Var försvinner alla dessa tomma luckor som jag hade i överflöd av? Hur kommer det sig att jag känner mig stressad fastän jag har hela kvällarna och flera timmar på dagarna lediga, möjlighet att göra dessa räkneövningar från helvetet? På tidsschemat var jag väldigt generös och gav ca 3 timmar till varje räkneövning. Det blir ca 30 minuter per uppgift, per övning. Så mycket tid brukar det knappt ens ta. Trots denna generositet med alla övningar så fanns det fortfarande kvar ett överflöd av tomma luckor. Varför klagar jag egentligen? Jag har ju hur mycket tid som helst i världen på mig att göra mina s.k. läxor. Problemet tror jag ligger i min förmåga att skjuta upp saker och ting. Jag tror det är därför jag känner mig så stressad.

Men nu är jag på gott humör! Efter att ha läst om ÅA:s struktur, uppbyggnad samt en (nästan) intressant guide om plagiering, behandling av plagiering samt konsekvenser, lyssnat på virtuella föreläsningar, skrivit en tidsplanering för veckan framöver - trots detta var jag på så gott humör när jag var klar så jag gick och städade toaletten. Okej, det låter väl inte så omväldigande, men det har faktiskt blivit uppskjutet sen före julas. Så nu när man har energi skall den banne mig uttnyttjas! Även om det börjar bli lite sent.

Smiley nummer 2!!!

         ^_^


-Björn

De samlar ihop sig

Okej, nu börjar saker o ting snart stressa på. Inlämningsuppgifterna börjar irritera mig. Snart är det 4 st i veckan som ska göras. Vad som dock irriterar mig mer är nästa veckas fredag. Som värdinna för DaTe skall jag som tidigare nämnt ansvara samt tillaga maten till sitzar. Fredagen den 23:e har vi vår första sitz. Samma fredag skulle dock abisitzen hållas. Real bummer. Nån i ÅSL:s gästbok påstod att 37 stycken abiturienter anmält sig till resan, sedan kommer de ju till folk från åbo förstås. Förra året var det ett jäkla fint drag på sitzen så om de håller måttet blir de en jävla sitz i år, med tanke på att de är ca 15-20 stycken fler med från åland. Flera av dom som kommer var jag ju med och "rekryterade" förra året på lusse. Vore jäkla snopet att inte kunna vara med på festen då. Hoppas det ordnar sig.

För övrigt så är det kryssning veckan därefter. Hela torsdagen går åt, fredagen kan jag räkna som krappisdag. Två dagar färre att få inlämningsuppgifterna gjorda. "Passande" nog så är också föreläsaren i fysik borta. Detta innebär att han komma ha "virtuella" föreläsningar (youtube-style). Det låter ju bra i teorin, men de blir att sitta o försöka få in jävla elläran nästan på egen hand då. Uppgifterna kommer fan inga bli lättare heller. Stress!

Nu får det här inlägget vara slut. Jag märker att cynismen och pessimismen börjar ta överhand. Bäst att sluta innan de blir värre.

-Bear

Back on track

Då har allvaret börjat på riktigt. Nya styrelsen för DaTe har haft sitt första möte. Om mindre än två veckor ska vi ordna första sitzen där såklart jag ska ordna maten. Vad jag skall laga vet jag inte riktigt ännu. Det skall lagas förrätt, huvudrätt och efterrätt till (vanligtvis) 10-30 personer och jag får köpa material för ungefär 5,50€ per skalle. De blir ungefär 1,80€ per rätt. Nåja, egentligen så är de väl huvudrätten som kostar mest, förrätter och efterrätter kan man få svinbilligt om man gör exempelvis rostbröd med nån snygg dekor och glass med sås till efterrätt. Men huvudrätten som sagt, billigt och inte för komplicerad. Eller få ta för länge att göra. Förslag någon?

Övrigt så har vardagsstresspumpen satt igång med 3 olika inlämningsuppgifter i veckan. Fysiken och matten kan då vara mellan ca 4-8 räkneövningar vardera medan den 3 inlämningsgrejen är en mysko nätkurs om akademiska studier i allmänhet. Inget att oroa sig om där, förutom en mindre uppsats på ca 600 ord som skall lämnas in om 3 veckor. Skall väl inte vara omöjligt.

På nöjesfronten så är det inte mycket ännu. Sista veckan i januari så är det dock kryssning på gång. Styrelsemedlemmar från kemistklubben, DaTe samt några andra styrelser som är inbjudna. Har ingen aning om var målet, är men ärligt talat bryr jag mig inte. Resan är ju själva målet. Dock tror jag att det rör sig om en sväng till Sverige och tillbaka med tanke på att vi far på torsdagmorron och återvänder på fredagsmorronen. Minnesbilder från abiturientkryssningen börjar spöka...

By the way så har jag varenda fredag för resten av terminen ledig. Trots räkneövningarna så känner jag mig ganska nöjd med tillvaron.

Life rolls on

-Bear

Januari 2009

Då var det jullovet slut.

Jag tänker inte gå in närmare på vad som hänt, ärligt talat har det inte hänt så mycket. Jag kan sammanfatta jullovet med 3 ord:

Choklad, glögg, softa

Mer än så ids jag inte skriva. Trots allt är bloggrubriken om livet i Åbo .

Igår kändes det tungt att komma tillbaka till studierna. Efter att i princip varit en soffpotatis hela lovet så blev det lite ångestkänslor när man går in på nätet och får veta att man redan har två deadlines för respektive uppgifter, innan föreläsningarna ens börjat. Så hela dagen var det lite oroligt. Men cirka 11 på kvällen blev det bättre. Bara sådär så insåg jag att det kommer bli ganska soft.

Idag har jag då haft föreläsningar 8-12, och fortfarande håller jag fast vid, det kommer bli soft. Bara man inga oroar sig så löser sig allt. Det går ändå som det går.

Tänkte jag bara skulle slänga in ett inlägg för att visa att jag ännu är vid liv.

-Bear

RSS 2.0